HERE 2023: BOHUSLÄN BIG BANG (SE) MEETS JENNIFER TORRENCE (US/NO)

Konserten är en del av ett samarbete mellan Gerlesborgsskolans konsertverksamhet och dans-, performance- och musikfestivalen HERE23  Vitlycke Center of Performing Art 

Sön den 17 september kl 18.00

OBS! Vitlycke Centre for Performing Arts (Vitlycke gård 3, 457 93 Tanumshede).

headshot institute.jpg
Jennifer Torrence

Det lokala musikkollektivet Bohuslän Big Bang är en sällsynt blandning av professionella musiker, kompositörer och ‘ljudnyfikna’ amatörer med anknytning till området kring Bottnafjorden.

Inför detta speciella tillfälle har de bjudit in den amerikanska slagverkaren Jennifer Torrence som konstnärlig ledare för deras framträdande och guide under repetitionerna som en del av hennes Composer In Residence på Gerlesborgsskolan.

Under konserten får du höra Jennifer framföra ett solostycke för virveltrumma, poetiska Ricefall av Michael Pisaro-Liu där 20 kg riskorn faller på löv, keramik, plast och metall och inte minst deras egen kreativa tolkning av gamelan musik presenterad på hemmagjorda skrotinstrument!

IMG_5062.jpeg

Med stöd av Västra Götalandsregionen, Färvaltning för Kulturutveckling.
Bild: Karin Starre


På HERE:2023 presenteras konserten i samarbete med Vitlycke CP
A.

BOHUSLÄN BIG BANG

Bohuslän Big Bang är en uppfriskande blandning av professionella musiker,  kompositörer och ljudnyfikna amatörer med anknytning till området runt Bottnafjorden. Kollektivet uppstod under pandemin 2021 som en reaktion på inställda konserter och begränsat resande och har sedan dess arbetat musikaliskt med lättillgängliga koncept och metoder runt vilken alla kan mötas oavsett förkunskaper.

Kollektivet har bl.a arbetat med RANK, musikplattformen Reading Music (Lisa Ullén, Johan Arrias) och under konstnärlig ledning av tonsättaren och ljudkonstnären Rosali Grankull.

I våras fick gruppen tillgång till en hel uppsjö instrument från Bali i samband med att indonesiska slagverksensemblen Gamelan Salukat genomförde ett musikresidens i Gerlesborgsskolans regi. Utifrån en enkel musikalisk metod för rytmiskt samspel gjordes ett antal inspelningar som nu planeras släppas lagom till HERE23. 

Då BBB inte längre har tillgång till de indonesiska instrumenten har de istället byggt en egen skrot-version av Gamelan Salukats instrumentpark – inspirerat från Bali, byggt i Bottna – vilken nu får upplevas för första gången. 

Inför detta högtidliga tillfälle har de till sin hjälp tagit amerikanska slagverkaren Jennifer Torrence som kommer vara konstnärlig ledare för kollektivet under sitt Composer In Residence på Gerlesborgsskolan och hålla i repetitionerna med BBB inför konserten. På programmet står även ett framförande av Michael Pisaro-Lius fantastiska stycke Ricefall för keramik, plast, papper, metall och 20 kg okokta riskorn!

Jennifer kommer inleda konserten med ett solostycke för virveltrumma. Bohuslän Big Bang är ett löst sammanhållet kollektiv på totalt ca 25 personer, vid konserten på HERE23 kommer 16 av dessa medverka. Konserten genomförs med stöd från Västra Götalandsregionens förvaltning för kulturutveckling.

IMG_4991.jpeg

JENNIFER TORRENCE

Jennifer Torrence är slagverkare, artist och konstnärlig forskare baserad i Oslo, Norge. Ursprungligen från Atlanta, USA, har hon uppträtt och undervisat i en mängd olika sammanhang runt om i världen, och detta är hennes andra besök i vackra Gerlesborg. Förutom solo- och samarbetsprojekt är hon medlem i den experimentella slagverkstrion Pinquins, och docent II i slagverk vid Norges Musikhögskola.

jennifer snare drum.JPG

Läs mer Jennifer Torrence