Digital föreläsning: Angelica Olsson – Att arbeta med konst. Myter, drivkrafter och tabun.
Digital Föreläsning
Onsdag 16 december, kl 18:30
Angelica Olsson – Att arbeta med konst. Myter, drivkrafter och tabun.
Under min konstutbildning pratade vi i princip aldrig om försörjning, konsten i sig var i fokus som om det vore ett eget universum. Att prata om pengar upplevdes som någonting fult, och så länge medel från CSN och lite extra från något deltidsjobb trillade in på kontot så kunde det fortsätta så. Och jag är på riktigt så otroligt tacksam för alla de åren på folkhögskola, förberedande konstskola och konsthögskola, åren av tidsfrihet. Samtidigt som min känsla av mening ökade när konsten senare blev relevant för fler.
Jag kommer att prata om mig själv som exempel, om min trevande resa genom konsten, brödjobben, om att bli mamma, de konstrelaterade anställningarna och uppdragen, om stipendier, samarbeten och att fortsätta med konst och samtidigt hitta ett sätt att leva på. Om att det inte bara finns en väg utan många. Om att mina största inkomstkällor hittills har varit immateriella, nämligen att prata och skriva om konst, hålla workshops och undervisa, trots att min egen praktik till stor del är objektbaserad. Jag kommer att prata om att inte bli konstnären med stort K, utan om att bli någon som möjliggör och verkar från en position mellan konsten, politiken och samhället. Om att ha en bred konstnärlig verksamhet och samtidigt vara ovillig till att kompromissa med mitt eget utryck.
Angelica Olsson är konstnär, anställd som intendent för konstsamlingen och vikarierar i dagsläget som processledare för offentlig konst på Göteborg Konst. Utbildad vid Nordiska Konstskolan i Karleby i Finland (2000-2002) och därefter vid Masterprogrammet i Fri Konst vid Konsthögskolan Valand (2003-2009).
Vi uppmanar deltagare att vara aktiva med video under hela föreläsningen. I slutet av föreläsningen öppnar vi upp för diskussion.
Föreläsningen hålls via zoom med ett max antal på 100 personer. Först till kvarn tillämpas.
Länk till zoom-föreläsningen
Välkomna!