Filmvisning – En film om Emelie Flygare Carlén

FILMVISNING I SAMLINGSSALEN

EMELIE – SVERIGES FRÄMSTA FÖRFATTARE

En film om Emelie Flygare Carlén av Bodil Tingsby och Erik Fägerwall

28 Juli kl 18:30

biljetter: 100 kr i dörren

EMILIE – hon sprängde gränser

Hon var en skeppare i kjol som seglade utmed den bohuslänska kusten. Det var egentligen otänkbart. Men hon sprängde fler gränser. Emilie Flygare Carlén, 1807–1892, blev den främsta svenska författaren i sin tid. Lästes mest och sålde mest både här hemma och internationellt. Älskad, men också hånad och nästan glömd. Varför?

Emilie blev mest känd för sina västkustromaner, exv Rosen på Tistelön och Ett köpmanshus i skärgården, och köpmanshuset i Gerlesborg är beskrivet i hennes memoarer och romaner.

Filmen EMILIE -Sveriges främsta författare, 1 tim, är en dramadokumentär om skepparen och författaren från Strömstad som blev “Sveriges första deckardrottning”. För produktionen står fotografen Erik Fägerwall och manusförfattaren med mera Bodil Tingsby, som presenterar filmen och öppnar för samtal efter visningens slut.

Bodil Tingsby har efter ett långt och spännande yrkesliv som journalist och kommunikatör återvänt till sin uppväxtort, Kungshamn, för att “göra det jag själv vill”. Och tillsammans med fotografen Erik Fägerwall har hon nu gjort filmen om favoritförfattaren Emilie Flygare Carléns författarskap och gripande livsöde.

– Vi har så många kulturpersonligheter och händelser att berätta om här i Bohuslän. Det här är mitt första bidrag, säger Bodil.

Erik Fägerwall var som ung fotograf med i SVT-teamet som filmade Emilies roman Ett köpmanshus i skärgården. Sen länge bor han mer än bara på sommaren i Tegelstrand, där han också har en studio.

Välkomna!