Filmvisning: Man, Maja Borg & Spermahoran, Anna Linder

Kortfilmscreenings 10/5 18.30

Välkommen till filmvisning av två av det gångna årets mest spännande kortfilmer – MAN, 2016 av Maja Borg och Spermahoran, 2016 av Anna Linder. Filmerna presenteras av konstnären Anna Linder.
Fri entré!

Filmen är 12 min, 4:3, färg/sv/vit, ljud 5.1, original format: super-8

Filmen Spermahoran av Anna Linder hade världspremiär på Rotterdams filmfestival 2016. Filmen är en del av Anna Linders konstnärliga forskningsarbete på Akademin Valand. Filmen har visats på en mängd festivaler under det gångna året som på Images Festival i Toronto, Edinburghs Film Festival och CCBB i Brasilien.

Medverkande:
Anna Linder, Hanna Högstedt, Juli Apponen, Zafire Vrba, Niika Linder och Rio Gäredal. Fotografer: Maja Borg and Annika Busch. Klipp och super-8 bearbetning: Maja Borg. Sömnad och super-8 bearbetning: Anna Linder. Musik: Erika Angell. Texter: Anna Linder, Hanna Högstedt, Juli Apponen, Zafire Vrba. Ljud och mix: Jan Alvermark. Grafisk form: Josefin Herolf. Ljussättare: Per Sjökvist, Filmlance International. Online: Jonas Eriksson, Filmlance International. Tatuering: Sole, StaDemonia Tattoo Barcelona. Filmad på en Beaulieu 6008 PRO. Assistent: Anders Rundberg. Producent: Anna Linder. Produktion: Big Human Productions. Kulturinvestering av Vetenskapsrådet och Svenska Filminstitutet, konsulenterna Andra Lasmanis och Andreas Fock.

Maja Borg – MAN, 2016
MAN utmanar rådande bilder av kön och töjer på språkets gränser i en transformerande resa genom det vilda och okända i en graviditet – allt inramat av ljudet från den enda kända inspelningen av Virginia Woolfs röst.

Filmen är verkligen ett experimentellt formuttryck där handprocessad super-8-film kombineras med animationer skapad av bland annat vattenfärg på negativ. Time lapse tagningar av graviditeten filmad ruta för ruta, dag för dag och allt detta inramat med självporträtt av filmskaparen som parodierar över sitt bruk av vissa klädesplagg, ofta uppfattade som maskulina, som blir avslöjande i mötet med den gravida kroppen. I ett decennium har Borg undersökt innebörden och tolkningarna av det egna bildspråket, samtidigt som hon experimenterat med formen för att tvinga innehållet bortom etablerade gränser. Hon använder sig av språklig dekonstruktion för att demontera andra system – antingen det handlar om politiska, sexuella, ekonomiska eller kulturella. Detta är andra gången som hon utgår från essän Craftsmanship av Virginia Woolf, denna gång för att dekonstruera könsidentitet under sin egen graviditet.

Filmen är 14 minuter.

Stillbild ur: Spermahoran. Foto: Maja Borg. Original Super-8, processad av Maja Borg och Anna Linder.