Föreläsning: Lina Selander

Digital Föreläsning
Onsdag 20 januari kl 18:30
Lina Selander

I samband med Lina Selanders utställning i Galleri Gerlesborg presenterar hon sitt konstnärskap under en digital föreläsning.

Selander är en av Sveriges mest nyskapande konstnärer inom rörlig bild. Hennes filmer och installationer tar ofta sin utgångspunkt i historiska brytpunkter. Ett system eller en fysisk plats kollapsar och något nytt tar form; den analoga filmens berättande gentemot den digitala, ett politiskt eller ekonomiskt systems rämnande ned i ett annat. Verken återkommer till frågor om bilden som minne, avtryck och representation. Lina Selander är född 1973 i Stockholm där hon bor och arbetar. I utställningen visar hon två av sina senaste filmverk: Överföringsdiagram nr 2 och Modellen med den Röda fågeln som båda är filmade med 16 mm.

Selander har under de senaste åren gjort soloutställningar på Kunst Haus Wien; Göteborgs Konsthall; Iniva (Institute of International Visual Arts), London; Moderna Museet, Stockholm; VOX – Centre de l’image Contemporaine, Montréal och hon har deltagit i grupputställningar som Kievbiennalen 2015, Seoul Media City Biennale 2014; Manifesta 2012 i Genk, Belgien; Bukarestbiennalen 2010; samt på Haus der Kulturen der Welt, Berlin. Hon var även den svenska representanten i Venedigbiennalen 2015. Hon har vid flertalet tillfällen undervisat på Gerlesborgsskolan Stockholm och även i skolans i ledningsråd. Sedan 2017 har hon varit gästprofessor vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm.

Länk till föreläsningen HÄR