Chains of affection, In 21st Century Zesterhood 3/5-3/8

 

Chains of affection
In 21st Century Zesterhood
Galleri Gerlesborg 3 maj – 6 augusti 2017

Välkomna till vernissage och samtal på Galleri Gerlesborg 3 maj 18.30!
Utställningen ”Chains of affection” visar delar ur det konstnärliga forskningsprojektet In 21st Century Zesterhood, ett projekt som tar avstamp i arkivet över Woman’s buildings verksamhet.

I en protesthandling mot en patriarkal universitetsstruktur på CalArts startade konstnären Judy Chicago, konsthistorikern Arlene Raven och grafiska designern Sheila Levrant de Bretteville den första oberoende konstskolan för kvinnor, the Feminist Studio Workshop. Verksamheten som senare växte till Woman’s buildning blev en hörnsten i feministisk kultur i Los Angeles. Mellan 1973-1991 stod verksamheten som en motvikt till de flesta stora amerikanska museer, gallerier och konstutbildningar som rutinmässigt uteslöt kvinnliga konstnärer från sina nätverk. Skapad av och för kvinnor är Woman’s building ett exempel på ett autonomt rum utanför traditionella patriarkala institutioner.

In 21st Century Zesterhood har under två år undersökt strategier, metoder och arbeten från Women’s building tillsammans med representanter från separatistiska grupper och verksamheter i Sverige och i USA. Genom gemensamt arbete och utbyte, och med ambitionen att bygga vidare på feministiska nätverk över generationer och geografier, undersöks dåtida och samtida metoder för – och erfarenheter av – feministiska praktiker.

In 21st Century Zesterhood är ett pågående konstnärligt samarbetsprojekt mellan Sisters of Jam (Mikaela Krestesen och Moa Krestesen), Bastion (Alexandra Falagara och Brita Lindvall Leitmann) och Karolina Pahlén.