Konsert: Utopidepartimentet presenterar BRAKFESTEN

Lördagen den 13 november kl 19.30

Det nybildade konstnärskollektivet Utopidepartementet tar i sitt första verk Brakfesten på sig rollen att föra naturens talan i kampen om planetens framtid.

Utopidepartement är en föränderlig sammanslutning av musiker, konstnärer, poeter. Vi tror ogenerat att vi kan förändra världen med vår konst. Vi vill krypa under huden på er, vi finns där ni befinner er, ni kommer inte att kunna smita undan.

Vi jobbar med och för naturens sak.

Vi blottlägger de komplexa men osynliga system som – från sina gömmor under, på och ovan jord – styr livets förutsättningar. Vi har bytt ut vårt perspektiv mot deras.Vi översätter deras språk så att era mänskliga hjärnor ska förstå, omvandlar deras rösters ohörbara frekvenser så att era öron ska uppfatta, tyder och transkriberar de spår de lämnar efter sig så att era ögon ska se. Vi för deras talan, driver deras politik, sätter deras gränser. Allt för att få er att förstå att naturens världsordning inte är något att leka med.

Brakfesten tar avstamp i Olivier Messiaens stycke Kvartett till tidens ände som komponerades och uruppfördes i ett koncentrationsläger 1941. På samma sätt som Messiaens skapade utifrån påtvingade ramar har Utopidepartementet skapat Brakfesten utifrån de ramar som pandemin gett i form av möjligheter att träffa varandra och möta publiken.

Med nykomponerad och improviserad musik och visuella komponenter som skuggspel och animation utforskar Utopidepartementet vad det innebär att vara ”vid tidens ände” i relation till dagens klimatkris.

Utopidepartementet består av violinisten Eva Lindahl, kompositören och pianisten Magnus Granberg, kompositören och harpisten Stina Hellberg Agback, kompositören och cellisten Leo Sander Svensson samt konstnärerna och scenograferna Oona Libens, Sanne Hellberg och Johannes Heldén, den sistnämnde är även poet.

Samlingssalen, Gerlesborgsskolan Bohuslän

Entré: 100 kr

Barn under 12 år/ studenter: fri entré

Brakfesten är finansierat av Statens Musikverk och Kulturrådet.

Musikverket logo
Kulturrådet logotyp PNG