Konsert: Utopidepartimentet presenterar BRAKFESTEN

Lördagen den 13 november kl 19.30

Det nybildade konstnärskollektivet Utopidepartementet tar i sitt första verk Brakfesten på sig rollen att föra naturens talan i kampen om planetens framtid.

Brakfesten tar avstamp i Olivier Messiaens stycke Kvartett till tidens ände som komponerades och uruppfördes i ett koncentrationsläger 1941. På samma sätt som Messiaens skapade utifrån påtvingade ramar har Utopidepartementet skapat Brakfesten utifrån de ramar som pandemin gett i form av möjligheter att träffa varandra och möta publiken.

Med nykomponerad och improviserad musik och visuella komponenter som skuggspel och animation utforskar Utopidepartementet vad det innebär att vara ”vid tidens ände” i relation till dagens klimatkris. 

Brakfesten tar sin utgångspunkt i Olivier Messiaens stycke Kvartett för tidens ände och dess tillkomst i en tid präglad av turbulens och ovisshet. Med nykomponerad musik och visuella komponenter som skuggspel och animation utforskar Utopidepartementet vad det innebär att vara ”vid tidens ände” i förhållande till vår tids klimatkris.

Utopidepartementet består för kvällen av violinisten Eva Lindal, kompositören och pianisten Magnus Granberg, kompositören och harpisten Stina Hellberg Agback, kompositören och cellisten Leo Svensson Sander samt konstnären Oona Libens. Konstnärerna Sanne Hellberg och Johannes Heldén bidrar på distans med analoga och digitala animationer.

Komposition, harpa, text – Stina Hellberg Agback

Komposition och cello – Leo Svensson Sander

Komposition och piano – Magnus Granberg

Violin och sång – Eva Lindal

Animationer och skuggspel – Oona Libens

Samlingssalen, Gerlesborgsskolan Bohuslän

Entré: 100 kr

Gerlesborgsskolans och Scenkonsts studenter: fri entré

Barn under 12 år

Förköp via Billetto HÄR!

Brakfesten genomförs med stöd av Musikverket, Kulturrådet, Uppsala kommun och Helge Ax:son Johnsons Stiftelse.

Musikverket logo
Kulturrådet logotyp PNG