Grundläggande konstutbildning

Stiftelsen Gerlesborgsskolan bedriver tvåårig konstnärlig grundutbildning vid två skolor. Dels skolan i Bohuslän som grundades 1944 i Gerlesborg och dels skolan i Stockholm som startades 1958. Ambitionen är att ge de bästa möjliga förberedelserna för fortsatta studier på diverse högskoleutbildningar såsom konsthögskolor, arkitektur- och designutbildningar men också ge en gedigen grund för eget arbete.

IMG_3150

Teckning, måleri och teori är grundelementen i utbildningen men det ges även kurser i t ex foto, animation och video samt gästlärarkurser i ljudkonst och performance. Undervisningen bedrivs genom kurser, workshops, seminarier, föreläsningar och enskild handledning.

Lärarkollegiet är sammansatt av konstnärer med olika konstnärliga utgångspunkter för att ge dig som studerande möjlighet till skilda infallsvinklar på ditt eget arbete. Lärarna är regelbundet återkommande för att skapa kontinuitet i undervisningen. Gästlärare knyts även till skolan för seminarier och workshops. Skolorna är utrustad med digitalverkstäder som ständigt byggs ut. Vi har även lärare med specialkompetens för digital bild- och videobearbetning.

Utbildningarna är studiemedelsberättigade från hösten det år man fyller 18 och Gerlesborgsskolans konstnärliga grundutbildning bedrivs med tillsyn och bidrag av Myndigheten för yrkeshögskolan, enligt förordningen (2000:521) om statligt stöd till konst- och kulturutbildningar. Studerande är olycksfallsförsäkrade under skoltid och under färdsträckan till och från skolan.

TExtilkurs 600

Gerlesborgsskolan Bohuslän

Skolan har 40 studerandeplatser och ligger i en av Sveriges vackraste skärgårdar, halvvägs mellan Göteborg och Oslo. Kommunen heter Tanum och grannkommunen Sotenäs. Längs med kusten ligger ett pärlband av samhällen från söder till norr: Hunnebostrand, Hamburgsund, Fjällbacka, Grebbestad, Tanumshede, Bullaren och Resö.

I nyrenoverade ateljéhuset Hallen har varje studerande en egen ateljéplats, med tillgång till staffli, arbetsbord och stol. Där finns även verkstäder för arbete med trä, gips och lera, en större undervisningssal för kurser i skulptur och installation, ett mörkrum, en grafikpress och ett pentry. På promenadavstånd, ligger den berömda Huvudbyggnaden med havet alldeles utanför knuten och undervisningslokalerna Stora och Lilla ateljén, byggda speciellt för kurser i måleri och teckning. Föreläsningar, konserter, scenkonstföreställningar, filmvisningar äger rum i Samlingssalen. Receptionen och kontoret, restaurangen och elevgalleriet Gbz samt digitala verkstaden, biblioteket ligger också här. Gerlesborgsskolan är navet i ett stimulerande lokalt kulturliv, andra aktörer i området är: Konstnärernas kollektivverkstad, Scenkonst Gerlesborg, Bottna Kulturfestival, Skärskäll Ekoby och Vitlycke Performning Arts.

Det finns mycket goda möjligheter att hitta boende i Gerlesborg. Våra studerande hyr rum eller hus i området.

Med bil från Gerlesborgsskolan tar det en halvtimme till Uddevalla och en och halv timme till Göteborg, med buss en respektive två timmar. Det går flera turer per dag. Gerlesborgsskolan är en kosmopolitisk skola, tar världen till Gerlesborg och studerandena och skolan ut i världen.

Skolan flygbild hemsida

Gerlesborgsskolan Stockholm

Skolan har 74 studerandeplatser fördelade på två årsklasser med lokaler i Hjorthagens gamla skola. Byggnaden är från 1898 och har stora ljusa rum med högt i tak.

Lärarkollegiet är sammansatt av konstnärer med olika konstnärliga utgångspunkter för att ge dig som studerande möjlighet till skilda infallsvinklar på ditt eget arbete. Lärarna är regelbundet återkommande för att skapa kontinuitet i undervisningen. Gästlärare knyts även till skolan för seminarier och workshops. Skolan är utrustad med en digitalverkstad som ständigt byggs ut. Vi har även lärare med specialkompetens för handledning i digital bild- och videobearbetning.

Stockholms konstliv ingår som en självklar och integrerad del i undervisningen.

Sök till Gerlesborgsskolan!
Klicka här för att komma till ansökningssidan

Studenter antagna till konstnärliga högskolor från Gerlesborgsskolan i Stockholm:
2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012

Studenter antagna till konstnärliga högskolor från Gerlesborgsskolan i Bohuslän:
201720162015, 2014, 2013, 2012, 2011