Monica Funcks minnen från Gerlesborgsskolan.

Gerlesborgsskolan bad om att få in berättelser, fina, roliga eller knäppa minnen från våra kurser eller utbildningar. Vi är glada och tacksamma över att få presentera Monica Funcks bidrag och återkommer med fler framöver. 

Hur berättar jag om åren som blev livsviktiga för mej?
 Efter en stenskulpturkurs på Konstnärernas Kollektivverkstad (KKV) i Bohuslän sökte jag Gerlesborgsskolan och kom in. Jag började på samma gång som mitt yngsta barn började första klass, och de andra två gick i trean och sexan. Jag pendlade mellan Göteborg och skolan under några år i slutet av 1990-talet.
 Skolan och platsen blev min bubbla i världen. Avskalad miljö, inget som störde förutom naturen och dess växlingar, livet kom närmare, promenaden från busshållplatsen i Brygge till skolan. Jag tänkte att vägen från före detta affären numera skolans konsthall till skolan var som en landningsbana.

Vi hade många fantastiska gästlärare som kom och hade workshops eller ateljésamtal till exempel Peter Ojstersek, Channa Bankier, Kent Karlsson, Nina Bondesson, Peder Josefsson, Britt Ignell, Micke Nordlind för att nämna några. Möjligheter öppnades, energi och insikter och samtal uppstod, verk skapades. Skolans breda utbud av konserter, föreläsningar, workshops och kurser, närheten till KKV, och där möttes vi konststuderande, konstnärer och andra besökare i matsalen/ restaurangen där fantastisk mat serverades, samtal och diskussioner flödade. Vi var i en kreativ och tillåtande miljö.

Alltså vad jag vill säga, är att skolan för mej, blev möten med många olika konstnärer, konst, kulturuttryck och olika verktyg och material som sedan följt mej i mitt fortsatta konstarbete. Att få prova på olika material, lyssna på olika konstnärer, teckna kroki blev en sinnlig beredskap (som Micke Nordlinds workshops hette). Att vara på skolan blev också ett sätt att vara med sej själv. Det var havet och bergen, ateljén och workshops, laga mat och sova. Många tankar tänktes och jag var mitt i flödet. Mitt eget konstarbete blev synligt och skapades.

Idag arbetar jag som konstnär med teckning, skulptur, installationer och poesi/text. Jag utgår från det som finns runt mej, vet ofta inte vad det skall bli, låter verket visa vägen. Så här skriver jag på min hemsida: Jag undersöker och söker efter möjligheter, och omöjligheter, tecknar på papper, på stenen och andra ting, och teckningen kan bli tredimensionell och en del av flera i en ständigt pågående berättelse. En sorts dagbok/ tidsdokument. Mina teckningar och skulpturer, tillsammans är de som flera korta noveller. Konsten för mig handlar om lusten och leken, ett sätt att leva, att komma närmare livet självt. Att inte veta vad som kommer att ske och vad som blir slutresultatet, att bli överraskad, att beröra mej och andra, att genom mitt arbete skapa balans i tillvaron.
 Och frågan är; vart är du på väg? Eller vart skall du gå?
 Jag har gjort offentliga arbeten och många utställningar, nu senast i Trollhättan Konsthall.

Jag har haft möjligheten att göra flera arbetsresor ut i världen, bland annat med Global Stone Workshop. Jag har till exempel livemålat på jazzklubben Brötz i Göteborg vid flera tillfällen. 
Jag har också under flera år arbetat i många konstprojekt i grundskolan tillsammans med dansare, designer och arkitekt, samt med fortbildning för lärare, elever på Arkitekthögskolan och konstskolor. Att ge verktyg att uttrycka sej genom teckning och skulptur till andra, att förmedla lust, att skapa med sina händer, det är viktigt!

Hälsningar Monica Funck www.monicafunck.se