Presentation av höstens residenskonstnär Lisa Vipola
Galleri Gerlesborg
Lisa Vipola
Vernissage 14/10 kl 18:30 (galleriet kommer ha ett maxantal på 10 personer åt gången)
Föreläsning, samlingssalen 14/10 kl 19:30
max 50 personer, boka din biljett HÄR
Kvällsöppet i restaurangen Gerlesborg Kök och Kafé innan, under och efter, lättare mat, vin, öl och fika.
Under residensperioden har konstnären Lisa Vipola undersökt olika metoder för att behandla cancer. Några behandlingarhar utförts som en daglig rutin under residensperioden, en del utav metoderna har konstnären provat på tidigare och vissaläkebehandlingar har inneburit komprimerade kurer. En del utav terapierna innefattar strikta protokoll som ska utföras på daglig basis under varaktiga perioder, de andra används i förebyggande syfte för att sänka risken för återfall i cancer.
Genom en dokumentär strategi arbetar Lisa med sin egen biografi och medverkar ofta själv som person i sina konstnärliga projekt. Uppväxten i byn Jukkasjärvi genomsyrar hennes konstnärliga arbete. Byn ligger 200 km norr om polcirkeln och ortnamnet Jukkasjärvi (nordsamiska: Čohkkiras) betyder mötesplats. En mötesplats är det hon försöker utforma i sin konst, en plats för samtal om makt och svaghet, äkthet, värde, hierarkier och samhällssystem.
Vipola examinerades 2018från Kungl. Konsthögskolan. Examensutställningen bestod av skulpturala objekt med konceptuell anknytning till hjälpmedel för funktionsvariationer, samt den autofiktiva romanen ACCESSEN.
Lisa medverkade i boken Att bli Konstnär, Arvinius+Orfeus publishing (2020). Dokumentärfilmen RESAN TILL MIRAKELMANNEN (2018) hade världspremiär på Göteborgs filmfestival. Lisas kontroversiella projekt ÄKTA SAMESLÖJD fick stor uppmärksamhet i media 2013 och har visats på gallerier och museum i Sverige. Lisas film VEAGALVÁLDIN(2011) har visats på Skandinaviens första samlingsutställning av samtida feministisk konst(The Beginning Is Always Today, SørlandetsKunstmuseum, Kristiansand).
Utställningen pågår till den 22 november 2020.