Välkomna till Gerlesborgsskolan i Stockholms vårutställning 2020!
Hur ordnar man en vårutställning år 2020 under en pågående pandemi? Studierektorn på Gerlesborgsskolan i Stockholm, Katarina Nitsch, berättar:
Det är utmanande att hitta ett sätt att göra alla verk rättvisa när det inte går att möta konsten i ett fysiskt rum. Samtidigt är ju konstnärer proffs på att hitta och skapa de utrymmen de behöver och uppfinna lösningar på omöjliga situationer, så på så vis är det som vanligt.
I år får du komma närmare än någonsin då vi för första gången bjuder in dig till de studerandes ateljéer, hem och offentliga platser där de vill verka. Du kommer att få möta de 74 konstnärerna bakom verken och höra dem berätta om sina arbeten.
Isabel Backman Cashman i åk 1 berättar hur det har varit att arbeta med hennes verk under isoleringen från Coronaviruset:
Jag har alltid gillat att vara själv. Jag tyckte att det var skönt att få strosa runt på natten i en tom stad som alltid är full av människor. Att hitta en del av staden att måla av utan att bli störd var en dröm för mig. Jag lärde mig att jag kan skapa konst med mindre resurser och utrymme.
För att erbjuda allmänheten möjlighet att ta del av en vårutställning, trots att en traditionell utställning i skolans lokaler inte varit möjlig, har lärare och studerande på skolan filmat och intervjuat varandra och sedan redigerat allt till en film. Flera studerande har inte haft möjlighet att komma till skolan på grund av pandemin och har därför bidragit till filmen från sitt hem eller en offentlig plats där de valt att arbeta.
Självdisciplin har verkligen varit vårens ledord… Jag jobbar ändå mest digitalt så det har inte påverkat min praktik särskilt mycket att jobba hemifrån. Men det kommer bli extra kul att få se videon, se alla personer jag inte träffat på länge prata om sina verk. Jag älskar tanken av att filmen är ett tidsdokument, något som kommer att finnas kvar på internet för evigt. Jag kommer liksom få säga, “Titta mitt barnbarn, här är mormors klass när hon gick på Gerles för ungefär 80 år sedan. Såhär såg det ut då, under pandemin 2020.”, säger Ditte Lindroth i åk 2.
Studierektor Katarina Nitsch fortsätter:
Jag har lärt mig att det på makalöst kort tid går att mobilisera och organisera en utställning i form av en film, där alla elever, lärare och personal på en hel konstskola samarbetar och hjälps åt för att allas verk ska få lysa med sitt särskilda uttryck och samtidigt vara en unik del i den helhet som utställningen/filmen utgör.
Gerlesborgsskolan finns både i Stockholm och i Bohuslän. På båda skolorna ges en 2-årig grundläggande konstutbildning som förbereder för studier på konsthögskola. Aldrig tidigare har Gerlesborgsskolan filmat en vårutställning på detta sätt. Filmen om vårutställningen blir därför ett unikt tidsdokument över de studerande och deras arbete illustrativt för den isolerade tid vi nu lever i.
ONLINE-VERNISSAGE: ons 20 maj, kl 14.00
Vid frågor, kontakta:
Katarina Nitsch, studierektor:
katarina@gerlesborgsskolan.se
079-3499296
Amandus Leonidas Lindström Papoulidis, studerande i åk 2: amandus_lindstrom@hotmail.com
070-3219558
- Adam Fored, ”Post-apocalyptic Totem Pole”, skulptur/installation.
- Millan Jacobi, ”Socker”, måleri.
- Ella Johansen, ”Élasticité”, skulptur.
- Saga Trygged Iko, ”Biktbusken”, skulptur/installation.
- Jahnavi Wallin, ”Under Träden”, måleri.
- Anders Brandt, “Protective”, skulptur.