Residens HEMIFRÅN: Britt Ignell / Anders Dahl

Britt Ignell (skulptör)/ Anders Dahl (kompositör, musiker, ljudkonst)

Lör 24 april, nätbaserad redovisning: www.gerlesborgsskolan.se

Dokumentation i form av en film presenterar deras residensarbete.

.

Britt Ignell:

“Bara titeln på projektet ger mig energi.
Annars förväntas ofta konstnärer göra något annat än vad de brukar för att få pengar till ett arbete. 

Pandemitiden har inneburit mycket lidande, inte minst ekonomiskt och socialt för många människor. 

Samtidigt har den för mig inte förändrat så väldigt mycket. Jag arbetar för det mesta hemifrån och jag har mitt eget residens på en liten gård i norra Bohuslän.
Byggde en ateljé på gården för tjugo år sedan när jag flyttade från min stora ateljé i Göteborg för att istället framleva mina dagar mellan bergen i Bottna. 

Många av mina kollegor skrattade åt mig och sa att jag gjorde ett dumt val, jag som var i full kraft och utveckling som konstnär. De föreställde sig att jag skulle dra mig undan från världen. De tänkte att den som bodde på landet hamnade i bakvattnet. Det tänkte inte jag. 

Och odla mat. Så fånigt och tidsödande när det finns mat att köpa i butiken, suckade somliga. Lägg din tid på konsten istället, sa en del. Jag drömde om att det ena skulle hänga ihop med det andra, att livet skulle bli ett helt. 

Sedan dess har tiderna förändrats. Idag lever jag på ett sätt som många tycker verkar eftersträvansvärt. 

Jag fortsätter som vanligt. 

Att hålla på, att vara i kontinuiteten, att omvärdera och skaffa mig nya utmaningar och att varje dag greja och dona och se vad som växer fram ger mitt liv mening och innehåll. 

Oavsett ifall jag har en nära eller avlägsen deadline jobbar jag vidare. Jag gör utställningar på konsthallar och gallerier och jag gör skissuppdrag och offentliga gestaltningsarbeten, jag skriver och tänker och undervisar på konstskolor ibland.
Det ena flyter ihop med det andra, även att odla min mat och laga den och äta den är en del av kontinuiteten. Och att gå i markerna varje dag, i alla väder. Det finns ingen början och inget slut (eller ja slut finns förstås någonstans därframme). 

Tankar krokar i tidigare tankar och påverkas av allt jag läser och tar del av. Samtal med kloka människor förändrar mina förhållningssätt och iakttagelser av inte så kloka människor får mig också på nya spår. 

Under projektet residens hemifrån vill jag bjuda in till min tillvaro. I ateljén är det rörigt och många pågående arbeten. Där kliver jag omkring och ändrar och bygger och river ner och snubblar på saker som ligger i vägen. Och jag vet att det som en dag kommer att möta en publik bara är toppen av ett isberg. 

Ungefär som i livet i övrigt”. 

.

.

Anders Dahl:

“Residens HEMIFRÅN är en perfekt situation för mig. Precis som Britt gillar jag att vara hemma och experimentera. Konserter upplever jag mest som en mental och social belastning. Men jag saknar impulser som ställer saker på ända från mina medmusiker och medkonstnärer. Nu får jag det, fast hemifrån. Det skall spännande att se vad som händer när vi kombinerar Britts skulpturer med ljudet från min skräpiga elektronik och slagverk”.

.

Om projektet Residens HEMIFRÅN:

Närproducerade musik/konst-residens som initierar tvär-estetiska samarbeten med lokal anknytning i syfte att skapa ett nytt kulturarv för platsen, på platsen. Residensen kommer även fungera som tidsdokument över konstnärliga arbeten under en pandemi och reflektera över konstnärens funktion i en tid av ovisshet och förändring.

Gerlesborgsskolans musikråd vill genom projektet kartlägga och dokumentera platsens kreativa potential som ett led av den rådande pandemins restriktioner, skapa incitament för samarbeten mellan ljudkonstnärer/musiker och visuella konstnärer. Residensen genomförs hemma hos konstnärerna och redovisas genom en filmad dokumentation bestående av två delar.

page1image14044896