Residens HEMIFRÅN: Mariam The Believer

Lördagen den 31a juli, nätbaserad redovisning på hemsidan.

Det sista av vårens fem Residens HEMIFRÅN kommer lite motsägelsefullt hållas i Gerlesborgsskolans samlingssal men precis som tidigare residens i serien redovisas även detta på vår hemsida med en filmad dokumentation i ljud och bild med ett inledande samtal om hur det varit att arbeta konstnärligt under en pandemi.

Mariam Wallentin arbetar under residenset 17-20 juni fram nytt material med sitt eminenta band!

Mariam Wallentin- sång

Josefin Runsteen – fiol, percussion

Samuel Runsteen -cviola da gamla, fiol

Johan Graden – piano

Tomas Hallonsten – keys

Andreas Werliin – percussion

Mariam Wallentin (b. 1982) är en artist, musiker och kompositör med rötter dels i improvisation och avantgarde, dels i nutida musik och alternativ pop. Mariam är halva trum-och-sång-duon Wildbirds & Peacedrums och en av de kreativa krafterna och kompositörerna i jazzkollektivet Fire! Orchestra.

Med sitt kompromisslösa förhållningssätt till musik startade Wallentin 2013 även sitt solo-alias Mariam The Believer, för att kunna fokusera sitt uttryck in i ett mer poporienterat projekt. Hon har frilansat sedan 2007 och turnerat internationellt sedan dess, både med sina egna projekt men även arbetat med band som Deerhof och Konono no 1, isländska och australiensiska körer, internationella stråk-ensembler, symfoniorkestrar och blåsarsymfoniker. Hon har turnerat med St Vincent, Joanna Newsom och Arcade Fire, sjungit för Björk under Polar Music Prize och haft huvudrollen i en tysk/islänsk experimentell internationell opera av noisemusikern Ben Frost.

Mariam har vunnit Sveriges Radios Jazz-pris, Manifestpris, fått Grammis-nomineringar och blivit utvald kulturstipendiat av Sten A Olsons Stiftelse. Hon har stått på Orionteaterns och Dramatens scener som skådespelare/musiker, släppt skivor på ECM med Anders Jormin  och komponerat diverse teman för Tv-serier, senast för Ridley Scotts episka sci-fi drama. Mariam är bonusmedlem i The Skull Defekts, har nyligen samarbetat med Damien Rice och Feist, uppfört en sångcykel specialskriven av isländska kompositören Daniel Bjarnason,  gästat på Leonard Cohens senaste album samt nyligen komponerat en visuell sångcykel med Mariam The Believer och fem röster, om vår djupaste längtan och önskan- The Wishing Well, med beräknad premiär i Mars 2022.

Kort sagt; en mångfacetterad artist och konstnär som öppnar hjärtan!