MUSIKARKIV: Residens Hemifrån / konserter


Sholto Dobie och Auguste Vickunaite, 2 x SOLO

27/9 2022, samlingssalen Gerlesborgsskolan Bohuslän.

Sholto: Improvisation för orgelpipor och vevlira
Auguste: Improvisation för rullbandspelare

———————————————————————————–

MUSIKWORKSHOP

Bohuslän Big Bad – Bottnafjordens nya musikkollektiv har workshop med Lisa Ullén, Johan Arrias och Henrik Olsson inom ramen för deras projekt Reading Music den 2 april 2022.

Reading Music är en plattform för samarbeten inom experimentell musik initierad 2021 av Lisa Ullén, Johan Arrias och Henrik Olsson. Vi vill verka för samling och samverkan mellan kompositörer och improvisatörer med ett intresse för semi-komponerad musik och sceniskt framställning i syfte att uppmuntra nya konstnärliga lösningar och tvär-estetiska möten. Vi hoppas på så vis också öka intresset för, och förståelsen av, samtida musik.

Projektet Reading Music genomförde en workshop på Gerlesborgsskolan under dagen och arbetet redovisades sedan i samband med en konsert samma kväll. Workshopen arbetade konkret med olika sätt att läsa musik och strukturera ljud vid en gruppimprovisation och involverade såväl elever, lärare som lokala musiker och allmänt ljudintresserade improvisatörer!

Inspelningarna är endast en enkel ljudupptagning för dokumentation som gjordes i samband med konserten. Det löst sammansatta musikkollektivet kallades vid tillfället för Bohuslän Big Bad och bestod av 13 musiker:

Anders Dahl, Hanna Macke, Jonatan Liljedal, Claudia Theel, Johannes Bergmark, Theresa Fend, Lukasz Stanek, Tippi Tillvind, Ashraful Kadir, Lisa Ullén, Henrik Olsson, Johan Arrias och Kenneth Alex.

———————————————————————————–

Residens HEMIFRÅN: Mariam The Believer

Lördagen den 31 juli 2021, nätbaserad redovisning

Mariam Wallentin (b. 1982) är en artist, musiker och kompositör med rötter dels i improvisation och avantgarde, dels i nutida musik och alternativ pop. Mariam är halva trum-och-sång-duon Wildbirds & Peacedrums och en av de kreativa krafterna och kompositörerna i jazzkollektivet Fire! Orchestra. Med sitt kompromisslösa förhållningssätt till musik startade Wallentin 2013 även sitt solo-alias Mariam The Believer, för att kunna fokusera sitt uttryck in i ett mer poporienterat projekt. Kort sagt; en mångfacetterad artist och konstnär som öppnar hjärtan!

Under några dagars musikresidens på Gerlesborgsskolan Bohuslän arbetade Mariam fram ny musik till sitt projekt Mariam The Believer tillsammans med Josefin Runsteen (fiol, percussion), Samuel Runsteen (viola da gamla, fiol), Johan Graden –(piano), Tomas Hallonsten (keys) och Andreas Werliin (percussion) som den avslutande delen av Gerlesborgsskolans residensserie Residens HEMIFRÅN.

Restriktionerna hade då lättats och deras arbetsdagar kunde genomföras på plats men utan publik konsert. Här är den filmade redovisningen av det arbetet med Mariams personliga reflektioner runt konstnärligt arbete under en pandemi.

All filmning, editering och redigering gjord av Mariam Wallentin.

———————————————————————————–

Streamad konsert: Cassius Lambert

Sändes från Gerlesborgsskolans konsertsal lördagen den 29e maj 2021.

Filmad och live-redigerad av Leif Ericsson.

Cassius Lambert (f. 1996 är en svensk/etiopisk basspelare, från Abbekås, mest känd för sin dekonstruktion av minimalism genom maximalism. Hans debutalbum Quote (2015) fick lysande recensioner och med albumet Symmetri (2018) förfinade han sin personliga ljudbild och stil ytterligare. I början av 2021 släpper han ett nytt album, VENDI, där han vidare utforskar miximalism, men den här gången enbart genom elbas; allt komponeras och utförs med elbas, utan loopar eller overdubs.

———————————————————————————–

Streamed konsert: Per Thörn

Sänd live den 25 april 2021.

Filmad och editerad live av Leif Ericsson

I denna nya performance kombineras på ett oväntat vis elektroniska ljud, berättande prosa och loopar från ett förortstorg med dadaistiskt-surrealistiskt tungotal. Pär Thörn (född 1977) är författare, elektronmusiker och fanzineredaktör. Sedan början av 2000-talet har han gett ut ett tjugotal böcker, blivit översatt till franska och danska, samt framträtt på en lång rad scener i Sverige, Europa, Mexiko och Vietnam. I maj utkommer hans nya bok “Era anklagelser är meningslösa” på förlaget Kaunitz-Olsson. 

———————————————————————————–

Britt Ignell (skulptör)/ Anders Dahl (kompositör, musiker, ljudkonst)

Lördagen den 24 april 2021, nätbaserad redovisning

Under projektet Residens Hemifrån vill jag bjuda in till min tillvaro. I ateljén är det rörigt och många pågående arbeten. Där kliver jag omkring och ändrar och bygger och river ner och snubblar på saker som ligger i vägen. Och jag vet att det som en dag kommer att möta en publik bara är toppen av ett isberg. Ungefär som i livet i övrigt.”  Britt Ignell

“Residens HEMIFRÅN är en perfekt situation för mig. Precis som Britt gillar jag att vara hemma och experimentera. Konserter upplever jag mest som en mental och social belastning.” Anders Dahl

Här är Britt och Anders redovisningsfilm av sitt residens med ett inledande samtal om samarbetet, konsten i allmänhet och livet som konstnär under den rådande pandemin:

———————————————————————————–

Alba Omega – The Show Is Over

Lördagen den 27 mars 2021, nätbaserad redovisning

Filmad och editerad i samarbete med Julia Chronholm

“Det är ett semi-biografiskt, existentiellt pop-projekt där jag utforskar likväl mänskligheten i mig själv, liksom dimensioner bortom livet och kroppen. Jag ser musiken och orden som medier för transcendens i mitt arbete; en introspektion i det som enar allt.

Här är Albas redovisningsfilm “The Show Is Over” med ett inledande samtal om verket, konsten i allmänhet och livet som konstnär under den rådande pandemin:

———————————————————————————–

Streamad konsert: Jonatan Liljedahl

Sänd live den 21 mars 2021.

Filmad och editerad live av Leif Ericsson.

En musikalisk meditation med musikern och kompositören Jonathan Liljedahl streamades live från Gerlesborgsskolans stora ateljé med utsikt över Bottnafjorden en söndagseftermiddag under pågående pandemi.

Jonatan Liljedahl har studerat komposition på Tonsättarskolan i Visby
samt elektroakustisk komposition på Kungliga Musikhögskolan i
Stockholm, och är även verksam som musiker och mjukvaruutvecklare. I
hans musik är syntesen central både som princip och metod,
utforskandes de ljudande resultaten av algoritmisk symmetri och kaos,
på många sätt relaterande till naturens inre strukturer.
www.kymatica.com

———————————————————————-

De Räddade Orden. De klingande Orden.

Lör 27 februari, nätbaserad redovisning.

—————————————————————–

KRISTIN JONSSON och BJÖRN HANSSON

Lördag 30 januari, nätbaserad redovisning.

Kristin och Björn tar avstamp från två diametralt olika bakgrunder och förenas kring ett arbete där ritualer, ensamhet och mellanrum får spela stor roll. Ofta är verken platsspecifika där materialbaserade tolkningar möter ljud och rörelse. En abstrakt upplevelse av känsla förstärks genom dräkter och masker som påverkar den fysiska förmågan; tillsammans med visualisering av miljöer skapar det en möjlighet att ritualisera vardagliga rörelser och händelser.

Genom bland annat sjömanshundar, berg och pokaler utforskas känslan av ensamhet och tillhörighet, vinst och förlust från sin kontext till en pastellfärgad kompott.

Här är deras redovisningsfilm Berget med ett inledande samtal om verket, konsten i allmänhet och livet som konstnär under den rådande pandemin:

AGNES MERCEDES

Torsdag 31 december, nätbaserad redovisning.

Agnes var bokad för konsert på Gerlesborgsskolan den 12e december men den tvingades ställas in pga striktare rekommendationer från FHM. Nu kommer hon istället genomföra ett residens hemifrån sin lägenhet i Sthlm över jul. Residenset redovisas i form av en dokumentation som hon själv formulerar som “en liten cyberspacegrace-upplevelse, där jag blandar mina digitala skisser/heartcores till en form av collage i gränslandet mellan ljud/bild/text/musik, sinnenas samspel utifrån teknikens möjligheter”.

Agnes kommenterar sitt arbete under sitt Residens HEMIFRÅN:

Glimtar från en färd i fjärran,

mot kärnan,
där explosionen tar vid,
virvlande vidunder far in i sitt under,
i skimret där allt glimmar till
* allt som vill *
bli till *.*
Färden bjuder in till nedslag från mitt skapande genom nu, då, sen, mittemellan, allt smälter samman, hundraåriga frön gror, växten blir stor, som ett hus, jag flyttar in, i ett hem som dansar vidare mot ett nytt cyberplace in the haze of ettor och nollor i evighet 111111001110000000010101