Seminarium – Minnet vi ärvde
SEMINARIUM
Minnet vi ärvde- Avkolonisering och konstnärliga metoder
Gestaltning av minnen med utgångspunkt i politiska händelser.
Datum: Lördag 24:e och söndag 25:e november
Tid: Dag 1: kl 13:00 – 18.00 – Dag 2: 09.00 – 12:00.
Plats: Samlingssalen, Gerlesborgsskolan Bohuslän
Att minnas och vittna har i alla tider haft en central roll i konsten, men vilka historier berättas? Vem är avsändaren och hur kan vi berätta någon annans historia med respekt? Kan att minnas bli ett politiskt motstånd? Hur formar våra minnen oss och hur påverkar dessa vad vi ser och hur vi upplever vår omvärld?
Varmt välkomna till ett seminarium om de politiska minnenas tillstånd inom konsten. Tillsammans med konstnärer, konststuderande och en Idéhistoriker ägnar vi en helg till att samtala, utbyta erfarenheter och kunskap om dessa frågeställningar.
Seminariet börjar med ett samtal mellan Idéhistorikern Patricia Lorenzoni och Konstnären Shiva Anoushirvani om deras personliga relation till minnen med utgångspunkt i politiska händelser. Vidare kommer föreläsningar och öppna samtal att äga rum om historieberättande, om koloniala historier och samtider med fokus på kolonialismens tidslighet, rätten till jord och relationen mellan nord och syd. Under seminariet belyser vi ett urval av dagsaktuella och pågående konstnärliga projekt och publicerade texter och teorier på temat politik, minne, representation och avkolonisering. Här redovisas även delar av konstprojekt i relation till Sveriges koloniala historia.
En guidad visning av pågående utställning, Yaaddaasht – Där minnets landskap tar vid, kommer att äga rum på lördagen.
Smörgåsar och fika finns till försäljning, betalning kontant eller swish. Gerlesborgsskolan Kök och Kafé håller öppet: Lördag från 18.00 för mat och dryck. Söndag 12 – 14 för sopplunch och fika.
Matuppvärmningsfaciliteter på plats för öppna deltagare.
Varmt välkomna!
Bild: Orlando Whyne och Rut Karin Zettergren, Projektets titel: Herring, Iron, Gunpowder, Humans and Suger.