Sommarutställning: Att Komma Hem

ATT KOMMA HEM

– En utställning om geografisk tillhörighet

smygvernissage 19/6 17-20

storvernissage 23/6 11-17

Utställningen står till och med 4/8 och håller öppet tisdagar-söndagar 11:00-17:00

Tre konstnärer som flyttat hit, återvänt eller flyttat härifrån och en filmskapare som skildrar stigman kring landsbygden. Dessa ställer ut tillsammans i en samlingsutställning i Gerlesborgs Konsthall under sommaren 2019. Utställningen gästas också av en rad spännande evenemang med kopplingar till Gerlesborg och norra Bohuslän.

Clara Bodéns film lgh+bil+allt jag har och äger beskriver upplevel- sen av att växa upp långt från huvudstaden och hur det ofta betraktas som ett misslyckande att bli kvar på landsbygden. Filmessän skildrar urbanisering, geografisk tillhörighet och skyldigheter jämtemot sin uppväxtort. lgh+bil+allt jag har och äger nominerades till Guldbagge för bästa dokumentärfilm 2015. I Konsthallen visas den 50 minuter långa filmen, med start varje heltimme. Bodén skriver själv om pro- jektet:

”Jag tror inte jag är mer än Jämtland”, säger min lillasyster en dag. ”Klart du är, skärp dig”, svarade jag och tyckte det hon sa lät visions- löst. Länge efteråt tänker jag på det där. Kanske mest på mitt svar. Som att jag vet vad det betyder att vara mer eller mindre än Jämt- land. I den meningsväxlingen tar projektet sin start.

I utställningen Att komma Hem undersöks de stigman kring den plats du vuxit upp på, den plats du bor och arbetar och hur geografi och befolkningsmängd påverkar den lokala kulturen och konsten. Vi vill i utställningen också försöka vända på bilden av landet som ”min- dre än” och beskriva ett aktivt konst- och kulturliv i glesbygdsom- råden. Berättelser från unga liksom äldre, kvarstannade, hitflyttade och återvändande invånare delas. De tre lokalt anknutna konstnärer som ställer ut har alla olika sätt att förhålla sig till bygden.

Mia Fhik Mabrouk har återvänt.
Mia är född och uppvuxen i Härnäset, Lysekil, där hon fortfarande bor och verkar. Tidigt utbildade hon sig till svetsare och arbetade på Skandiaverken i Lysekils. Hon har längs sitt konstnärsskap studerat Metall vid HDK och Måleri vid Hovedskovs Målarskola. Nu arbetar Fkih Mabrouk i verkstäderna på KKV Bohuslän och är en av de konstnärer som gör bygden till det unika konstnärscentrum den är. I utställningen Att Komma Hem visar Mia måleri och skulptur med starka kopplingar till bohuslandskapet.

Johanna Bolton har flyttat härifrån.
Johanna Bolton är uppvuxen i Munkedal. När hon börja- de studera konst flyttade hon till London där hon nu också bor och verkar som konstnär. För utställningen Att Komma Hem återvänder hon till Bohuskusten för att ställa ut skulptur med utgångspunkt i Bo- husklipporna där hon utforskar dem genom avgjutningar och efterlik- ningar i blandat material och teknik.

Leslie Johnson har flyttat hit.
Under 90-talet flyttade Johnson till Bärfendal från USA och jobbar nu både aktivt både i styrelsen på KKV-Bohuslän och i sin ateljé i Bär- fendal. Leslie arbetar också som professor i Fri Konst på Akademi Valand i Göteborg. Hennes metod är att genom ett brett utbud av media och aktiviteter producera ständigt intuitiva svar på olika feno- men. Arbeten kommer till en slutpunkt för att sedan återbesökas och utvecklas i relation till situation, plats och i offentligt möte.

Alla tre konstnärer presenteras utöver med sina verk också genom konstnärsberättelser i utställningen. De har alla förhållit sig till natu- ren på olika vis och också låtit bohus-landskapen skina igenom i sitt formspråk. Vi ser upprepade former, material och tematiker ur dessa tre fantastiska konstnärsskap. Gerlesborg med omnejd är unikt ur ett glesbygdsperspektiv då det varit många vågor av hitflyttade konst- och kulturarbetare under årens gång. Gerlesborgsskolan har fun- nits som ett nav i bygden, och står nu sida vid sida med flera starka kulturinstitutioner så som Scenkonst Gerlesborg och KKV Bohuslän som båda ligger ett stenkast från Gerlesborgs Konsthall.

Välkomna!