Utställning: Becoming Carried Away by the Wind and the Waves med Mar Fjell och Malin Arnell

Galleri Gerlesborg

13 oktober – 14 november

Öppettider
Vardagar 9:00-16:00
Helg 11:00-14:00

Fri entré

Vernissage 16/10
Performance av Malin Arnell och Mar Fjell kl 13:00

60 procent av våra mänskliga kroppar är vatten, vi är passager. Ungefär 70 procent av jordens yta är täckt av vatten, vi är passager. 

Mar växte upp vid Vänern, som de sa var ett hav. Malin längtade efter att bli ett med djupet. Nu drömmer vi om kajakutflykter och flyktiga horisonter där stelnade idéer löser upp sig. Vi har inget vatten till våra ateljéer, utan en manuell pump på gården. Regnvatten vattnar våra blommor. Utedasset är en separerad torrtoalett. Våra djur har tre vattenskålar som fylls på ungefär två gånger om dagen. Vi badar nakna i Mälaren och duschar på gymmet. 

Vatten har blivit en bristfällig handelsvara. Vi öser och öser. Det är inget romantiskt med det. Det är en global läcka. Siffrorna som visar vattenförbrukning, inom textilindustrin, köttproduktion, jordbruk och andra mänskliga påfund, skriker högt. Grundvattennivån sjunker. Isen smälter och regndroppar blir aldrig till snö. 

Och här finns sprickdalar där uttorkade bäckar slingrar sig ner. Tre liter rör sig genom våra kroppar varje dag, vi är passager.

Att förstå och erkänna vattnets rättigheter som en del av natur-mänskliga rättigheter, att övervinna våldet som vattnet utsätts för i form av regleringar, föroreningar, ofrivillig uppvärmning, avdunstning, deportation, etc.

Att arbeta med vatten utmanar alla dualiteter. Det är livgivande, flytande och föränderligt.

Under arbetet Becoming Carried Away by the Wind and the Waves spenderar konstnärerna tidrum utanför Gerlesborgs kust. Genom att vara en del av underströmmarna i vatten och luft, i egenbyggda kajaker, kommer de att samla erfarenheter för estetiska ställningstaganden och engagera sig för ett vårdande av ett nu.

Vågor bär potential. Vågor bär berättelser.

Mar Fjell (1981, Stockholm/Berlin) är en interdisciplinär konstnär som arbetar med performance, text, teckning, objekt, video och installation. Mars arbete och processer sker genom vibrationer och vågor som en del av en queer-ekologisk förståelse och utforskar metoder för deltagande, samarbets- och kollektiva konstnärliga strategier. Mellan januari-juni 2020 utvecklade Mar projektet “A Call for Care and Connection” som en del av deras arbetsvistelse på Künstlerhaus Bethanien in Berlin, ett ännu pågående projekt. De har en masterexamen från Konstfack, University of Arts, Craft and Design i Stockholm, Sverige.

Malin Arnell (1970, Stockholm/Berlin) är bild- och performancekonstnär och universitetslektor vid Konstfack, University of Arts, Craft and Design i Stockholm, Sverige. Under en period av tjugofem år har Malin engagerat sig genom olika samarbetspraktiker, genom ett förkroppsligat och affektivt nu. Genom deras engagemang för ett queerfeministiskt, posthumanistiskt och agential-realistiskt tillvägagångssätt har de utvecklat en fördjupad praktik av ett vetande-genom-att-göra, vilket inkluderar en utvidgad ekologisk känslighet. Det var i dialog med dessa discipliner och områden som de utvecklade den 72 timmar långa doktorsavhandlingen i koreografi, Avhandling / Av_handling (Dissertation / Through_action) (2016), vid Stockholms Konstnärliga Högskola.