Utställning och föreläsning: Salad Hilowle

Kill your darlings

Salad Hilowle

Galleri Gerlesborg

Vernissage 2/9 kl 18:30 (galleriet kommer ha ett maxantal på 10 personer åt gången)

Föreläsning, samlingssalen  2/9 kl 19:30

max 50 personer, boka din biljett HÄR

Gerlesborg KÖK och KAFÉ håller öppet under både vernissage och föreläsning, välkomna! 

Dammet på dom har blivit större och jag tittar på dom. Den ena efter den andra frågar, varför blev det inte något av oss? All denna tid med konversation mellan oss fick inte plats i något annat rum. Verken fick vara kvar i ateljén, och de blir fler och fler för varje år. Jag vill inte släppa dom, jag vill fortfarande prata med dom. Vissa kanske kommer alltid vara där, andra inte. Ett närmande av synliggöra mina tillkortakommande verk som inte fick plats.

I en konstnärlig produktion pratar man oftast om begreppet kill your darlings, som betyder, kort sammanfattat, bort med det som inte tillför något. Jag vill istället vända på det och visa mina darlings som inte fick plats.

-Salad Hilowle-

 

Om utställningen

Kill your darlings en utställning om konstnären Salad Hilowles arkiv. Detta arkiv är en samling verk som inte visats tidigare, verken har varit i konstnärens ateljé under en lång tid. Det är verk som skapades under en process men av olika skäl försvann eller inte passade in i slutgiltiga presentationen. Konstnären vill med denna utställning prata om det egna arkivet som inte får synas, eller ta plats. Snarare än visa verk som alltid förknippas med konstnären vill Salad Hilowle ge ett kärleksfullt omhändertagande av hans process istället för slutfärdig produktion.

Salad Hilowle (f. 1986 i Somalia) är uppvuxen i Gävle. Både som konstnär och som filmregissör återkommer Hilowle till känslan av att befinna sig i ett mellanförskap; att vara klämd mellan olika föreställningar om hur vi förväntas göra våra identiteter och att inte riktigt höra hemma någonstans. Vi ser hur detta gestaltar sig i bräckliga collage som balanserar på gränsen mellan det lågmält kritiska och den djupa frustrationen och i filmer som drömlikt rör sig genom personliga minneslandskap och politiskt kringskurna rum. Salad Hilowle har en MFA från Kungl. Konshögskolan i Stockholm. Han arbetar just nu med en långfilm med arbetstiteln Tungomål, och är även Bernadotteastipendiat 2020 genom Konstakademin.

Utställningen pågår till den 4 oktober