Vernissage: Painted, Hanna Sjöstrand

GALLERI GERLESBORG:
Painted, Hanna Sjöstrand
12 september – 21 oktober

Vernissage onsdag 12 september kl. 17.30-18.30. Invigningstal kl. 18.00 Utställningen pågår till och med den 21 oktober.

Genom den brittiska konstnären Paul McCarthy välkomnar och undersöker Hanna Sjöstrand den oundvikliga relation ett konstverk har med kontext och konsthistoria.

I sin film Painter från 1995 leker och ironiserar McCarthy, iklädd en stor clownlik näsa, över abstrakt expressionism och den modernistiskt affektfulle målaren. Sjöstrand har antecknat varje rörelse och kontakt McCarthy har med de målningar som skapas i filmen för att sedan med exakthet upprepa tillblivelsen av dem på nytt. Sjöstrand väver medvetet och självständigt in sig i konsthistorien och föreslår att ett konstverk samtidigt är estetik och koncept, materialitet och historia, kropp och reflektion, samt att ett verk kan vara originellt och samtidigt möjligt att återskapa i ny originalitet.

Hanna Sjöstrand (f. 1978), numera baserad i Oslo, har studerat på Konsthögskolan i Malmö, Konsthögskolan Valand och på Gerlesborgsskolan i Bohuslän. Hennes verk har nyligen visats på bland annat NLM i Oslo, Elastic Gallery i Stockholm och Ystads Konsthall. Painted har tidigare visats på Galleri Thomas Wallner i Simrishamn. Hanna Sjöstrand arbetar även för närvarande som huvudlärare på den konstnärliga grundutbildningen på Gerlesborgsskolan Bohuslän.

Mer om Hanna Sjöstrand

 

Foto: Lotten Pålsson

Adress Gerlesborgsskolan: 
Gerlesborg 1, 457 48 Hamburgsund